برای مشاهده لیست وارد شوید...
مشاهده محصولات فروشگاههیچ محصولی در سبد خرید نیست.
دینامیک سیالات، CFD، روش تحلیلی، روش تجربی، روش مهندسی
روش تحلیلی (Analytical Method)
روش تجربی یا آزمایشگاهی (Experimental Method)
روش مهندسی (Engineering Method)
CFD مخفف Computational Fluid Dynamics است که در فارسی معمولا دینامیک سیالات محاسباتی ترجمه میشود. CFD روش عددی (محاسباتی) حل مسائل دینامیک سیالات است. برای شناخت بهتر CFD خوب است روشهای مختلف حل و بررسی مسائل دینامیک سیالات بهصورت خلاصه مرور شوند.
برای بررسی هر پدیده فیزیکی ابتدا معادلات حاکم بر آن شناسایی میشوند. معادلات حاکم بر جریان سیال، معادلات ناویر-استوکس (Navier-Stokes) هستند که در این مقاله معرفی شدهاند. این معادلات در حالت کلی یک دستگاه معادلات PDE کوپل غیرخطی هستند که بدون اعمال فرضیات سادهکننده، ریاضیات فعلا قادر به حل آنها نیست.
در روش تحلیلی آنقدر فرضیات سادهکننده در صورت مسئله و نیز در معادلات حاکم بر جریان اعمال میشود که بتوان با استفاده از ابزار ریاضی یک جواب پیوسته بهصورت Closed Form در تمام میدان حل برای مسئله ارائه داد. منظور از جواب Closed Form یک رابطه برای جواب مسئله یا یکی از خواص جریان مثلا f بهصورت f=f(x,y,z,t) است. بهعنوان مثال، با فرض جریان غیرلزج، تراکمناپذیر و غیرچرخشی حول یک استوانه طویل، توزیع ضریب فشار روی سطح استوانه از رابطه Cp=1-4sin2(θ) به دست میآید. همانطور که مشاهده میکنید، هم فرضیاتی در صورت مسئله و معادلات حاکم بر آن اعمال شد و هم هندسه در حالت دو بعدی یک دایره ساده است.
در این روش یک جواب Closed Form به دست میآید که با استفاده از آن میتوان خواص جریان را در هر نقطه از میدان حل محاسبه کرد. همچنین در این روش امکان بررسی اثر پارامترهای مسئله که در جواب Closed Form ظاهر شدند، بهراحتی میسر است؛ مثلا فرض کنید در جواب تحلیلی مسئله مورد اشاره قبلی قطر استوانه ظاهر شده بود. شما بهراحتی میتوانید جواب مسئله را به ازای قطرهای مختلف استوانه با استفاده از حل تحلیلی در اختیار داشته باشید.
مهمترین اشکال روش تحلیلی این است که به خاطر سادهسازیهای زیاد دقت آن کم و محدود به مسائل بسیار ساده و خاص است.
در روش عددی معادلات حاکم بر جریان سیال، ساده نمیشوند. در این روش بهجای اینکه معادلات را با اعمال فرضیات محدودکننده ساده کنند، آنها را در یک میدان گسسته، گسستهسازی میکنند؛ بنابراین فرم کلی معادلات حفظ میشوند و در نتیجه این روش در مسائل واقعی قابل استفاده است و دقت قابل قبولی دارد. در این روش میدان حل واقعی که پیوسته است به یک سری نقاط یا سلولهای گسسته تبدیل و معادلات در این نقاط گسستهسازی و حل میشوند؛ بنابراین یکی از ملزومات این روش، شبکهبندی میدان حل یا تولید شبکه (Grid) یا مش (Mesh) است. برای گسستهسازی معادلات حاکم بر جریان از FDM (Finite Difference Method)، FVM (Finite Volume Method) و یا FEM (Finite Element Method) استفاده میشود که در این مقاله معرفی شدهاند. دو کار بسیار مهم که لازم است در هر شبیهسازی CFD انجام شود و بدون آنها شبیهسازی ناقص خواهد بود، اعتبارسنجی (Validation) و بررسی استقلال حل از شبکه (Grid Independency) است. مراحل حل جریان به کمک CFD در این مقاله معرفی شده است.
این روش در مقایسه با روش تحلیلی دقت بالاتری دارد، چون سادهسازیهای کمتری در معادلات حاکم بر جریان اعمال شده است. به همین دلیل است که از CFD بهصورت گسترده در مسائل صنعتی استفاده میشود. در این روش همچنین جزئیات کافی از میدان حل در دسترس است و هزینه آن هم معمولا مقرون به صرفه است.
زمان و هزینه محاسباتی این روش ممکن است در برخی مسائل خاص زیاد باشد. دقت آن نیز در بعضی حالات ممکن است مناسب نباشد. در مقایسه با روش تحلیل، در این روش جزئیات کمتری از میدان حل در دسترس است؛ اما مهمترین اشکال روش عددی این است که نیاز به اعتبارسنجی دارد.
در روش تجربی سروکاری با معادلات حاکم بر جریان سیال نداریم و مستقیما مسئله مورد بررسی یا نمونه مشابه آن در آزمایشگاه شبیهسازی و خواص جریان اندازهگیری یا آشکارسازی میشود.
به دلیل حذف معادلات حاکم، دقت این روش (بهشرط رعایت اصول آزمایش) بسیار بالا است و دقیقترین روش حل مسائل سیالات است. از نتایج این روش برای اعتبارسنجی نتایج سایر روشها استفاده میشود.
مهمترین اشکال روش تجربی هزینه بالای آن است. در این روش مسئله در یک فضای بسته (فضای آزمایشگاه) بررسی میشود که با مسئله واقعی تفاوت دارد. بررسی اثر تغییر پارامترهای مسئله در این روش بهسختی انجام میشود و نیاز به آزمایش جدید دارد. در این روش همچنین دسترسی به جزئیات حل بسیار کمتر از سایر روشها است (تنها اطلاعات جریان در محل سنسورها در دسترس است).
این روش که ترکیبی از سایر روشها است، با روش تحلیلی شروع میشود، ولی بهجای سادهسازیهای زیاد از یک سری ترفندهای عددی و یا آزمایشهای کوچک (Correlation) استفاده میشود تا علاوه بر حفظ دقت حل، بتوان یک جواب با جزئیات زیاد در زمان و هزینه کم به دست آورد.
در شکل زیر بهصورت شماتیک روشهای مختلف با هم مقایسه شدهاند.
بهطور خلاصه میتوان گفت که CFD روشی برای پیشبینی جریان سیال، انتقال حرارت، انتقال جرم، واکنشهای شیمیایی و سایر پدیدههای مرتبط، بهوسیله حل عددی معادلات حاکم بر این پدیدهها است. این روش نیاز به اعتبارسنجی به کمک نتایج روش تجربی و بررسی استقلال حل از شبکه دارد. با توجه به دقت قابل قبول و هزینه کم روش عددی، از این روش بهصورت گسترده در مسائل صنعتی استفاده میشود. در شکل زیر بهصورت خلاصه مراحل حل یک جریان سیال به کمک CFD نشان داده شده است. مشروح این مراحل را میتوانید در این مقاله ببینید.
نظرات خود را در مورد این مقاله با ما در میان بگذارید.
با دانلود فایل PDF مقاله همیشه میتوانید به این آموزش دسترسی داشته باشید.
درباره نویسنده: دانشآموخته رشته مهندسی هوافضا از دانشگاه صنعتی شریف، عضو هیئت علمی گروه مهندسی مکانیک در دانشگاه فردوسی مشهد، آموزش و پژوهش در حوزه CFD از سال ۱۳۸۵
توسط جواد سپاهی یونسی
16
اردیبهشتتوسط جواد سپاهی یونسی
16
اردیبهشتتوسط جواد سپاهی یونسی
15
اردیبهشتدانلود سریع و آسان
مطالب ما را به راحتی دانلود کنید.اساتید مجرب و حرفهای
تمام مطالب به تایید اساتید کاربلد میرسد.مطالب بهروز
مطالب منطبق بر آخرین ورژن نرمافزارها است.آموزش کاملا فارسی
تمام مطالب آموزشی به فارسی است.پشتیبانی محصولات
تمام محصولات به مدت یک ماه پشتیبانی میشوند.وبسایت CFD EXPERTS با هدف آموزش، مشاوره و انجام پروژه در حوزه CFD راهاندازی شده است. ما قصد داریم به جایگاهی برسیم که بتوانیم پاسخگوی تمام نیازهای محققان و دانشجویان در حوزه CFD باشیم. این مهم نیازمند حمایت شما کاربران عزیز است. قسمتهای جذاب و متنوعی برای CFD EXPERTS در نظر گرفته شده است که به مرور رونمایی خواهند شد. انجام فعالیتهای اصیل، دقیق و با سطح کیفی بالا و همچنین پشتیبانی منظم و مسئولانه محصولات، از مهمترین اهداف CFD EXPERTS است.
تمامی حقوق مادی و معنوی مطالب، مقالات، خودآموزها، دورهها و محصولات برای مدیریت سایت cfdexperts.net محفوظ است و کپیبرداری پیگرد قانونی دارد.
نظرات کاربران